Interview Wim Bosch

Wim Bosch is beeldend kunstenaar en docent aan de Academie Minerva.

Website: wimbosch.nl

Wim nodigt je, anders dan bij de andere verzamelaars, uit in zijn studio, waar hij werkt als beeldend kunstenaar. Het grootste deel van zijn verzameling is daar opgeslagen.

Op welke momenten ben je geopend in de week van het kunstenaarsboek?

“Op zaterdag 20 oktober (van 12.00 uur - 17.00 uur) laat ik een selectie van mijn verzameling kunstenaarsboeken zien.
Daarnaast heb ik een bijzondere presentatie met boeken van de Luuk Wilmering. Vanaf 15.00 uur zal Luuk er ook zijn om zijn zelf om zijn werk toe te lichten, zijn kunstpraktijk bestaat voor een groot deel uit het maken van boeken. Omdat ik een liefhebber van zijn werk ben en omdat hij een enthousiast verteller is, heb ik hem gevraagd of hij het leuk zou vinden om iets te vertellen over zijn werk en dat doet hij dus graag. Informatie over zijn werk kun je vinden op: luukwilmering.nl  Zijn werk zal tevens te zien zijn in het CBK, maar dat zijn met name zijn boeken die een relatie hebben met de natuur.”

Wat vind je goed aan Luuk zijn werk?

“The man who never experienced anything (Luuk Wilmering, 2010) bijvoorbeeld is één van mijn favoriete boeken, omdat het gebaseerd is op zo’n éénvoudig gegeven. Hij heeft verschillende situaties in een dag gefotografeerd, vanaf het moment dat hij zijn ogen open doet, tot hij ’s avonds naar bed gaat. Ik vind het een mooi idee dat je in elk geval één dag uit je leven hebt gedocumenteerd, met allerlei hiaten natuurlijk. Wat ik vooral mooi vind, is zijn speelsheid en directheid. De vormgeving is vrij neutraal. Het is geen emotioneel werk om te zien; niet handgeschreven of iets dergelijks. Ik vind het heel generiek als boek en tegelijkertijd is het ook heel persoonlijk. Voor een ander kunstenaarsboek van hem, Heel ander blad (Luuk Wilmering, 2009), heeft hij de NRC gebruikt.”

Heel ander blad heeft de vorm van een krant. Is er voor jou een grens voor wanneer iets een kunstenaarsboek is?

“Het mooie is juist dat kunstenaars deze grens aftasten of passeren. Ze zaaien twijfel, kan een diapresentatie een video een wel een boek zijn? Je zou kunnen denken dat het dan geen boek is, maar toch is het dat dan toch ook weer wel.”

Zie je dat terug in jouw verzameling?

“Soms wel maar de enige richting die je zou kunnen zien, is dat ik in mijn verzameling nogal wat boeken heb die iets met fotografie van doen hebben. Zonder dat het overigens ‘fotografieboeken’ zijn. Ik koop vrij intuïtief boeken die ik interessant vind, soms vrij impulsief.

Het zijn niet alleen losse kunstenaarsboeken, maar er zitten ook zaken tussen die onderdeel zijn van een serie, zoals bijvoorbeeld van het duitse collectief: Ohio, Ein Photomagazin.

Wanneer is je interesse voor kunstenaarsboeken begonnen?

“In 2009 was er een tentoonstelling in Museum de Fundatie in Zwolle te zien met de collectie van Joop van Caldenborgh (later de oprichter Museum Voorlinden in Wassenaar). Hij heeft een waanzinnig grote internationale collectie. Vanaf dat moment begon ik mij te interesseren voor het kunstenaarsboek. Een kunstcatalogus laat vaak in chronologische volgorde (foto’s van) de werken zien en is meer een documentatie. In een kunstenaarsboek wordt je meegenomen in het denk en maakproces van de kunstenaar een heel andere benadering van het verschijnsel boek.”

Wat kunnen de bezoekers verwachten van jouw presentatie tijdens WKB18?

“Dat kan ik nu nog niet zo precies zeggen, binnenkort ga ik mijn kasten legen en wat daar precies uitkomt is ook voor mij ook nog enigszins een verrassing. Onlangs vond ik van het bovengenoemde OHIO een aantal DVD’s terug waarvan ik vergeten was dat ik ze had. Deze ga ik dus ook laten zien.”

Openingstijden: zaterdag 20 oktober (12.00 uur - 17.00 uur)

Adres: Van Leeuwenhoekstraat 44 (Stichting WEP)