Over ARTisBOOK

ARTisBOOK is sinds 11 december 2017 een Stichting. Speciaal voor de Week van het KunstenaarsBoek (WKB18) opgericht met de intentie ook daarna het genre kunstenaarsboek te blijven promoten, tonen, onderzoeken, stimuleren en archiveren. We beperken ons niet alleen tot kunstwerken in boekvorm, ook andere publicaties (multiples, tijdschriften, bulletins, uitnodigingskaarten en mail-art) van beeldende kunstenaars worden hierin meegenomen.

WAT IS EEN kunstenaars-
boek?

WKB18 brengt het kunstenaarsboek onder de aandacht. Wat is een kunstenaarsboek? 

Conceptueel kunstenaar Ulises Carrión (1941-1989) kwam in de jaren zeventig als een van de eersten met een definitie. Hij vond het kenmerkend dat de kunstenaar bij kunstenaarsboeken het totaalconcept beheerst, terwijl bij reguliere boeken een schrijver alleen de tekst levert en geen invloed heeft op de vorm.

“Mijn ideaal is de erkenning van het boek als onafhankelijke kunstvorm, waarin de taal, de letterlijke betekenis van woorden, minder belangrijk is, maar een geheel van inhoud en vorm ontstaat. Een boek kan het toevallige omhulsel zijn van een tekst, waarvan de structuur niet van betekenis is voor het boek: dit zijn de boeken in boekwinkels en bibliotheken. Een boek kan ook bestaan als een autonome en onafhankelijke vorm met daarin wellicht een tekst die de vorm benadrukt, een tekst die er een wezenlijk onderdeel van is: hier begint de nieuwe kunst van het boekmaken”.

~ Ulises Carrión uit zijn essay ‘de nieuwe kunst van het boekmaken’, 1975.

Aan het werk van Carrión wordt binnen de Week van het Kunstenaarsboek uitgebreid aandacht besteed.  

Detail presentatie Sequence 1, Academie Minerva, 2015