Luuk Wilmering interview 2004

AAN TAFEL met de verzamelaar

Wat het project AAN TAFEL zo interessant maakt is dat je als bezoeker de mogelijkheid hebt het kunstenaarsboek in te zien. In musea worden kunstenaarsboeken vaak getoond in een vitrine en dat zal (voor een deel) niet anders zijn tijdens de week van het kunstenaarsboek. Het behouden van de collectie is in deze manier van tentoonstellen van belang.

Vier verzamelaars stellen hun huis, of atelier, beschikbaar tijdens de WKB18 om je als bezoeker een indruk te geven wat een kunstenaarsboek is en kan zijn. Kie Ellens, David Stroband, Marinus Augustijn en Wim Bosch zijn alle vier verzamelaars van kunstenaarsboeken, maar wat betekent het voor hen afzonderlijk om verzamelaar te zijn? Waar de verscheidenheid aan collectie de moeite waard om bij ze allemaal langs te gaan, zijn de verschillende verhalen wellicht het meest interessant. De verzamelaars met wie ik in gesprek ben geweest tonen je tijdens de WKB18 graag de verscheidenheid in hun collectie, hebben vooraf bedacht wat ze laten zien, maar als bezoeker ben je vrij om actief deel te nemen in het gesprek.

Kie Ellens

de verzamelaar van de mogelijkheden

Het werk van Richard Tuttle zal niet onopgemerkt voorbij komen tijdens de tentoonstelling van Kie. Hoewel er elke dag een andere tentoonstelling te zien zal zijn, is Tuttle degene die het best benaderd wat Kie zoekt in een kunstenaarsboek, beter gezegd, het leven. Boeken van John Bock, Katharina Grosse en Tobias Rehberger komen ook aan bod om de mogelijkheden te laten zien van wat een kunstenaarsboek zou kunnen zijn. “Ik ben opzoek naar waar een kunstenaarsboek ophoudt een kunstenaarsboek te zijn. Ik weet niet wat een kunstenaarsboek is, maar ik ben nieuwsgierig naar wat het kan zijn.”

Lees verder...

David Stroband

De verzamelaar met persoonlijke verhalen.

“Totaal chaotisch. Ik heb wel favoriete plankjes waar boeken op staan die ik heel vaak laat zien. Dat is het dichtst bij de keuken, waar ik vaak zit.” Van die plank zullen een aantal boeken voorbij komen, waaronder die van Hans-Peter Feldmann. In de periode dat David nog studeerde en zijn scriptie schreef over het werk van Hans-Peter Feldmann, is zijn liefde voor boeken ontstaan. Ook het werk van onder andere John Baldessari en Francis Alÿs worden besproken. De boeken zijn, zoals David het zelf zegt, een “vergaarbak aan interpretaties”.

Lees verder...

Marinus Augustijn

De verzamelaar met een voorliefde voor ordening.

Marinus zal het werk van twee conceptuele kunstenaars laten zien. “Ik heb altijd het idee dat ik bij Stanley Brouwn een aantal dingen van mezelf herken: het verzamelen van gegevens en het rangschikken daarvan.” Naast Brouwn is ook Sol LeWitt een belangrijke kunstenaar voor Marinus, boeken van hem zullen ook worden getoond. “Brouwn en LeWitt zijn twee conceptuele kunstenaars, maar ze zijn in de uitwerking van hun idee heel anders.”

Lees verder...

Wim Bosch

De verzamelaar van fotoboeken.

Wim nodigt je, anders dan bij de andere drie, uit in zijn studio, waar hij werkt als beeldend kunstenaar. Een deel van zijn verzameling is daar opgeslagen en “de enige richting die je zou kunnen zien, is dat ik in mijn verzameling nogal wat boeken heb die iets met fotografie van doen hebben. Zonder dat het overigens ‘fotografieboeken’ zijn.” Daarnaast is Luuk Wilmering uitgenodigd om die zelfde avond een lezing te geven over zijn eigen werk. “Luuk zijn kunstpraktijk bestaat voor een groot deel uit het maken van boeken.”

Lees verder...

Gisanne Hendriks is namens ARTisBOOK gaan praten met de verzamelaars om voor de bezoekers van WKB18 uit te zoeken wat voor verzamelaars ze zijn en wat je kunt verwachten als je bij hun AAN TAFEL schuift.